Tips for tenåringer med hørselstap

Viktige ferdigheter for videregående skole og tiden etterpå

Det kan til tider være tøft å være tenåring, men når du føler deg annerledes på grunn av hørselstapet, er det godt å få støtte fra andre som er i samme situasjon som deg.

«Tenåringer står overfor spesielle utfordringer når de har hørselstap. Det er tøft å være annerledes», sier John Lui, nasjonal leder for en australsk organisasjon som hjelper tenåringer med hørselstap med å få kontakt med døve mentorer.

«Andre mennesker bør ikke anta at ting blir «normale» eller «faste» for brukeren på grunn av disse hørselshjelpemidlene. Hørselstap er en usynlig funksjonsnedsettelse, så det er vår oppgave å forklare og argumentere for det vi trenger.»

Dessverre er det ikke alle som har tilgang til en mentor- og støttegruppe som kan hjelpe dem med å komme i kontakt med andre som forstår utfordringene deres, så John og teamet hans av mentorer har delt disse praktiske tipsene for tenåringer, deres familie og venner.

Kontakt med jevnaldrende er avgjørende

«Det er viktig for tenåringer å høre fra mennesker som har egen erfaring og forstår nøyaktig hva de går gjennom, i stedet for fra velmenende foreldre, lærere og audiografer», sier John.

«Når tenåringene hører det fra jevnaldrende, blir det mye sterkere. Det kan for eksempel være at en tenåring ikke ønsker å bruke tekniske hjelpemidler i klasserommet fordi det gjør at de føler seg annerledes i et sosialt perspektiv.»

«Hvis tenåringen hører fra en jevnaldrende som bruker hjelpemidler fordi vedkommende ønsker å gjøre det bra i klassen, kan det utgjøre en stor forskjell å høre det fra noen på sin egen alder og i en lignende situasjon, i stedet for fra en eldre person.»

Mentor Nomiki Lau sier at jevnaldrende – i motsetning til foreldrene – også kjenner livet som leves i dag, for eksempel med sosiale medier og andre nye utfordringer.

Sett deg egne mål og finn rollemodeller

John sier at det er viktig å akseptere de praktiske realitetene ved hørselstap og finne løsninger. Sett deg egne mål – ikke la andre sette dem for deg. Det er ditt liv.»

Nomiki legger til: «Ikke tenk på hørselstap som en barriere. Det er utfordrende, men du trenger ikke å la deg begrense av det. For at andre skal akseptere deg, må du først akseptere deg selv. Gå alltid inn for det du trenger.»

«For meg var nøkkelen selvtillit», sier en annen mentor, Joe Mouawad. «Det er utfordrende å bli trygg på hørselstapet, men når du først blir det, finnes det ingen grenser. Du vil kunne snakke med folk om hørselstap og informere dem, slik at de får større forståelse for situasjonen din og mer enn gjerne vil legge til rette for og hjelpe deg. Hvis du ikke sier noe, vil de fleste aldri skjønne at du sliter med å høre dem, og de vil ikke gjøre noen forbedringer for deg.»

Olivia Barnes, en annen mentor som også har cochleaimplantat, anbefaler at du omgir deg med positive rollemodeller som er som deg selv.

«Se en døv skuespiller på YouTube eller se noen fortelle om sine erfaringer», sier Olivia. «Finn en ferdighet du liker – det kan være dataspill, lesing eller skriving – og snakk om det med likesinnede. Da bygger du langsomt opp selvtillit. Sakte, men sikkert vil du tilegne deg nye ferdigheter, og før du vet ordet av det, vil det å ta ordet være en selvfølge.»

Hva kan foreldre gjøre?

John foreslår å bygge opp barnets evne til å stå opp for seg selv tidlig.

«Ikke pakk dem inn i bomull! La dem lære at det å mislykkes er en del av livet, og at det handler om utholdenhet. Revurder hva som definerer «suksess». Det handler ikke om å være administrerende direktør, kjendis eller toppidrettsutøver, men om livet, hva de velger å gjøre og hvordan de kan utvikle ferdighetene de trenger for å bli gode i det de har valgt å gjøre.»

Hjelp oss med å forbedre Cochlear Family News.
Hva syns du om denne artikkelen?

Juridisk ansvarsfraskrivelse

Oppsøk helsepersonell for råd om behandling for hørselstap. Resultatene kan variere, og helsepersonellet vil informere deg om de faktorer som kan påvirke resultatet som du får. Les alltid instruksjonene før bruk. Ikke alle produkter er tilgjengelige i alle land. Ta kontakt med din lokale Cochlear-representant for produktinformasjon.

Synspunktet som blir gitt uttrykk for her, er synspunktet til enkeltpersonen. Ta kontakt med helsepersonell for å finne ut om du er en kandidat for Cochlear-teknologi.

For en fullstendig liste over Cochlears varemerker, vennligst besøk vår side med Bruksvilkår.